Suunnitteluryhmän kokoontumisen jälkeen hankevastaavat kävivät maaliskuun lopussa tapaamassa aluerehtoreita ja olivat yhteydessä päiväkotien johtajiin ja keskustelivat heidän kanssaan yksiköihin tilattavista laitteista. Yksiköiden johtajilla ja heidän apunaan toimineilla suunnitteluryhmän jäsenillä oli selkeä käsitys siitä, millaiset laitteet heidän yksiköissään parhaiten toimisivat.

Läyliäisten kasvatusalue päätyi tilaamaan Asuksen Transformer laitteita, joissa jokaisessa oli mukana integroitu näppäimistö. Asuksen laitteet toimivat Android-käyttöjärjestelmän avulla. Joentaan koululle hankevastaavat päättivät ottaa kokeilumielessä Samsungin laitteita, jotka niin ikään toimivat Android-käyttöjärjestelmällä. Muut alueet ja varhaiskasvatuksen toimipisteet halusivat tilata iPad Air -laitteita. Näiden laitteiden osalta näppäimistöjen tarve koettiin melko vähäisenä. Koekäytössä olleiden laitteiden perusteella magneettikiinnityksellä toimivat näppäimistöt koettiin liian ”heppoisiksi” lasten käytössä. Kokeiluaikana huomattiin myös, että lapset olivat valmiiksi jo todella taitavia kirjoittamaan kosketusnäyttönäppäimistön avulla. Näiden kokemusten perusteella näppäimistöjä päädyttiin tilaamaan vain kaksi kappaletta jokaista yksikköä kohden. Kukaan yksiköiden johtajista ei halunnut tilata latausyksiköitä toimipisteisiinsä. Latausyksiköiden hinnat vastasivat kahden tai jopa kolmen tablet-laitteen hankintahintaa. Myöskään kuulokkeita ja laitesuojia ei tässä vaiheessa tilattu.

Kuulokkeiden ja suojien osalta hankevastaavat toivoisivat, että jokainen yksikkö käyttäisi näihin hankintoihin hivenen ”omaa” pääomaa. Kuulokkeiden osalta alustavaa tiedustelua kannattaa ehdottomasti tehdä kotiväen suunnalta, sillä ainakin ylimääräisiä nappikuulokkeita henkilökohtaiseen käyttöön löytyy varmasti lähes jokaisesta kodista.

Laitetilauksen yhteydessä tilasimme myös neljä puuttuvaa reititintä, joiden avulla langattomat yhteydet mahdollistettiin Läyliäisten, Pilpalan, Joentaan, Launosten ja Länsi-Lopen kouluilla sekä Launosten ja Läyliäisten päiväkodeilla. Pienille kouluille laskennallisesti tilattujen kolmen tablet-laitteen langattomat yhteydet pystyttiin hoitamaan yhden reitittimen avulla ja isoille koululle sekä varhaiskasvatukseen tilatuille laitteille varattiin kaksi reititintä yksikköä kohden.

Hieman mutkia matkaan ja harmaita hiuksia hankevastaaville aiheutti kunnan kilpailuttaman Business Forumin ”päivän hinta” -politiikka. Muutama päivä ennen tilausta tarkistamamme hintatiedot olivatkin muuttuneet viikon sisällä siten, että saimme tilattua neljä laitetta suunniteltua vähemmän. Tämä johtui Asus-laitteiden ja näppäimistöjen hinnan noususta. Tämän tilanteen vuoksi jouduimme tekemään päätöksen, että varhaiskasvatuksen toimipisteet saivat suunniteltujen kymmenen tablet-laitteen sijasta yhdeksän laitetta käyttöönsä.

Toinen ongelma johon törmäsimme, oli Joentaan koululle tilatut Chrome Book -koneet. Meille suositellut koneet osoittautuivatkin minikannettaviksi ilman tablet-ominaisuutta. Palautimme koneet Business Forumille ja toivomme, että saisimme hyvityksen koneista ja pääsisimme hankkimaan Samsungin tablet-laitteet Chrome Book -koneiden tilalle.

Tilatut laiteet:

10 kpl Asus TF 701 näppäimistöllä

42 kpl iPad Air ilman näppäimistöä

10 kpl iPad Air näppäimistöllä

3 kpl Samsung Chromebook xe303c12

Huhtikuun ensimmäisellä viikolla hankevastaavat tiliöivät ja alustivat laitteet käyttökuntoon. Tiliöinnissä päädyimme käyttämään gmailin ja icloudin tilejä siten, että kaikki tilit ovat koulujen nimen mukaan muotoa iPad-laitteilla esim. [email protected] ja Asuksen-laitteilla muotoa esim. [email protected]. Kaikki koneet tiliöitiin koulukohtaisesti saman tilin alle. Tilien salasanat luovutettiin koulujen henkilökunnan käyttöön. Alustuksen jälkeen koneet jaettiin yksiköihin käytettäväksi.